Plassering av Håndtak och Knotter
Plassering av Håndtak och Knotter

Plassering av Håndtak och Knotter

Nye detaljer er gøy og monteringen like bra, men det kan være litt vrient å bli enige om plassering av de nye beslagene. Målet er fremfor alt å plassere beslagene slik at det blir praktisk, men også ryddig og enhetlig. Enten du har et helt nytt kjøkken hvor du skal bore hull til beslagene for første gang, eller et eksisterende kjøkken hvor du ønsker å bytte ut knotter og håndtak, finner du tips som gjør beslutningen om plassering lettere å bestemme i denne posten! – Og vet du hva, det er ingen rett eller galt!


 
Vi starter med det praktiske, fra topp til bunn:

Det er veldig vanlig med overskap hvor hengslet er plassert i overkanten av døren, noe som gjør at det åpnes oppover. For å gjøre det lettere å åpne og lukke døren, anbefaler vi en plassering av braketten tilsvarende skissen nedenfor.

Vår anbefaling er å enten ha et håndtak, en oval eller en formet knott for å få best mulig grep.

På overskap hvor hengslene er plassert på siden av døren, anbefaler vi å plassere håndtaket på motsatt side, som skissen under, for å lette åpning og tydelig vise hvordan skapet skal åpnes.

Når det gjelder plassering av håndtak på skuffer, er håndtakene plassert som skissen under for å indikere at det er en skuff som skal trekkes ut.

Når det gjelder benkeplater med dører, er håndtaket plassert i vertikal retning på motsatt side fra hengslene. Det er praktisk og du forstår raskt at det er en dør som skal åpnes og i hvilken retning. Se skisse under.
Så de praktiske tommelfingerreglene er som følger;

På skuffer er beslaget vanligvis plassert i midten, mens på dører er beslaget vanligvis plassert på motsatt side av hengslene. Unntak er dører som åpnes oppover, da plasseres håndtaket midt på døren, nær kanten for å lette åpning og lukking. På overskap er håndtakene plassert i underkant, og på benkeplatene er de plassert i overkant.Vanlige dimensjoner for håndtak og knotter


For å lette valg av håndtak og knotter har vi valgt å vise de vanligste målene som oppstår ved kjøp av håndtak og knotter! Se bilde og forklaring nedenfor:

Ved kjøp av håndtak er det fem ulike dimensjoner å ta hensyn til. men de vanligste målene er 1. C/C og 2. lengden på håndtaket.

Dimensjon A
 viser håndtakets dybde, dvs. hvor langt ut av døren håndtaket er når det er montert. 
Dimensjon B viser tykkelsen/bredden på foten på håndtaket.
Dimensjon C er lengden på håndtaket. - Total lengde på håndtaket.
Dimensjon D viser tykkelsen på håndtaket. C/C viser dimensjonen mellom skruehullene. Ekstra viktig å ta hensyn til dersom du skal bytte håndtak på et møbel som allerede har eksisterende skruehull.


                 


Når du velger knotter, er det tre dimensjoner å vurdere. De vanligste målingene er diameteren på knoppen og dens dybde.

Dimensjon A illustrerer dybden på knotten, dvs. hvor langt fra døren knotten vil havne under montering.
Dimensjon B viser foten av knotten og dens diameter. Perfekt å være oppmerksom på hvis du vil dekke gamle hull med den nye knotten.
Dimensjon C illustrerer knottens diameter, dvs. den faktiske størrelsen på knotten.

Plassering på karmdører og karmskuffer

Bruk rammen på dørene og skuffene som veiledning for plassering av håndtak og knotter.

Det finnes noen forskjellige varianter av hvordan du velger å bruke rammene. Noen velger å plassere knotter og håndtak på linje med underkant av rammen og noen velger å plassere knotter og håndtak i høyre eller venstre kant av rammen.


Foto: @mwdesign                                               Foto: @sandbergwallpaper                                              Foto: @myshjemmet


Foto: @hus_frederiksberg                                               Foto: Emelie Ekman, @34kvadrat                                              Foto: @wiolasvackra


Det vi anbefaler er at du har samme benchmark på alle dører og skuffer for å skape en fin helhet. En målestokk kan for eksempel være å ha samme avstand fra midten av beslaget til kanten av skuff eller dør som til de andre dørene og skuffene på for eksempel kjøkken eller bad.

For å komme til avstanden fra braketten til kanten av døren eller skuffen kan du enkelt måle tykkelsen på karmen og plassere braketten i midten. Dette tiltaket bruker du da som målestokk for plassering av resterende beslag og som vil skape en fin helhet på akkurat ditt kjøkken eller bad!


Plassering på glatte dører og skuffer

Spørsmålet er hvordan man kommer seg til stedet uten å ha noen retningslinjer å følge fra døren og selve skuffene. Da må du rett og slett lage dine egne retningslinjer!

En måte å finne ut hvor på skuffen eller døren du skal plassere braketten på er å ta den minste skuffefronten og plassere braketten i midten. Da kan du enkelt få et mål på avstanden fra beslag til kant, som fungerer 9 av 10 ganger på alle dører og skuffer! Et tips hvis du ønsker å få en ide om plasseringen kan være å legge lukene på gulvet, - da er det lett å se hvordan det ser ut, før boret går fremover.

Bland gjerne knotter med håndtak, håndtak i forskjellige lengder, håndtak i samme lengde, eller knotter i samme diameter, eller miks håndtak og knotter fra samme serie for å skape en fin helhet på akkurat ditt kjøkken, for å lage en helt unik følelse og stil! Det er ikke noe rett eller galt, og du bestemmer selv hvordan du vil ha det på kjøkkenet ditt.

Er du ute etter en generell størrelse legger du vanligvis håndtak og knotter 1,5 - 2,5 cm fra skuffen eller skapkanten.Foto: @funikskok                                              Foto: @harjedalskok                                                 Foto: @villa_sandberg


Noe som blir stadig mer moderne er profilhåndtakene, vi har en rekke valg i ulike lengder, former og design, noen av våre favoritter finner du på bildene under. Profilhåndtak er stilige og fleksible mot både dører og skuffer, de plasseres vanligvis på kanten av dørene, gjerne på langsiden eller midt på skuffene.

                                                                                                                                                                                  Foto: @chris.oh.chris

Har du integrert kjøleskap, fryser eller oppvaskmaskin anbefaler vi at du enten kjører på håndtak, en T-formet knott eller en litt større knott for å gjøre det lettere å få tak og lett å åpne.
Foto: @60kvadratmeter_                                                                      Foto: @homebynicky


Hvis du har spørsmål eller bekymringer, er vi her, og vi hjelper deg mer enn gjerne. Ikke nøl med å kontakte oss dersom du ønsker tips og råd fra en av våre produkteksperter. Lykke til med plassering av dine nye interiørdetaljer!Mer inspiration

Lag din egen Knaggerekke

Lag din egen Knaggerekke


Det er mange fordeler med å gjøre ting selv. Som oftest er det mye billigere – og det blir akkurat slik du vil ha det, noe som også betyr at ingen andre vil ha noe lignende.

Skal du også benytte anledningen til å gjøre om noe gammelt til noe nytt, er det ikke bare enda billigere, det er også snillere mot miljøet og det synes vi er et STORT pluss.
7 enkle trinn - få et gammelt møbel til å føles som nytt!

7 enkle trinn - få et gammelt møbel til å føles som nytt!

Ikke overse gamle eller slitte møbler. Med litt ny maling og nye beslag kan det bli et helt nytt møbel som holder i mange år til.

Ta vare på det du har eller gjør som oss og treff et fint loppemarkedsfunn og sett ditt personlige preg! Mye morsommere enn å kjøpe noe nytt
– også bedre for miljøet og lommeboken!